Tips voor het aanleggen van een geveltuin buiten de historische binnenstad

 

Om te beginnen neem je contact op met de gemeente (KCC). Bel met 14 033 en vraag naar de wijkbeheerder van je buurt. Jouw wijkbeheerder kan je van alles vertellen over de afmetingen, aanleg en onderhoud van je geveltuin.
Zijn jullie er samen uit gekomen en heb je een ‘zelfbeheerovereenkomst’ getekend, dan kan je beginnen met het aanleggen van je geveltuin. Het planten en het onderhoud verzorg je zelf. Wil je stoppen met de geveltuin? Neem dan weer contact op met het KCC.

Een geveltuin in de binnenstad?

De openbare ruimte binnen de historische binnenstad is beperkt. Maar omdat er bij de bewoners een grote behoefte is aan het vergroenen en het biodiverser maken van de binnenstad, gaan we samen met de gemeente en het Binnenstad Bewoners Netwerk (BBN) komend najaar (2020) wederom een geveltuintjes actie organiseren. Dus schrijf je in en maak je buren enthousiast.

Tip 1

Verwijder een rij tegels of stenen langs de gevel en gebruik deze tegels om rondom het plantvak een opstaande borderrand te maken. Dit doe je door deze tegels op z’n kant voor minstens de helft in te graven, zodat ze stevig staan.

Tip 2

Wanneer er wit zand ligt onder de tegels, probeer dit dan zoveel mogelijk uit te scheppen.
Vermeng daarna wat goede tuinaarde met de aanwezige (zwarte) grond en vul hiermee het plantvak op tot iets onder de rand van de tegels.

Tip 3

Selecteer planten die passen bij de standplaats: passend bij de hoeveelheid licht, de grondsoort en de ruimte die er is. Kies niet voor te groeikrachtige planten om te voorkomen dat de planten snel te groot zijn voor de kleine geveltuin.

Tip 4

Verdeel de planten en plant ze in een plantgat wat net zo diep is als het kluitje hoog. Druk de aarde rondom goed aan en geef tenslotte water. Blijf vooral bij droog weer de eerste periode regelmatig water geven.

Naast een geveltuin kan je ook denken aan verticaal groen, bakken en potten. Let hierbij wel extra goed om de watergift. Want planten in pot verdampen meer water dan wanneer ze in de volle grond staan. Ook de winterhardheid is een punt van aandacht, de wortels van planten in een pot of kuip kunnen eerder bevriezen. Plaats evt. extra bescherming aan de binnenkant van de pot. Enthousiast geworden en ideeën opgedaan, bespreek het altijd even met je wijkbeheerder.

Geschikte planten

Voor een zonnige standplaats zijn bijv. geschikt:

  • Stokroos (Alcea ficifolia)
  • Steentijm (Calamintha nepeta)
  • Spoorbloem (Centranthus ruber)
  • Zonnebloemen (Helianthus annuus)
  • Klimrozen (Rosa)

Voor een plek in de (half)schaduw zijn bijv. geschikt:

  • Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla)
  • Andoorn (Stachys monieri ‘Hummelo’)
  • Judaspenning (Lunaria rediviva)
  • Elfenbloem (Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’)
  • Klimhortensia (Hydrangea anomale ssp. anomale)


 

Kweek je eigen knotwilg

 

In deze tijd van het jaar zijn veel knotploegen bezig met het snoeien van de knotwilgen. Vooral oude knotwilgen zijn prachtig en karakteristiek voor ons polder- en rivierenlandschap. Knotwilgen kunnen echter ook goed worden toegepast in de tuin. Ze houden van vochthoudende grond en zijn dus zeer geschikt om in de nabijheid van een sloot of wadi te planten. Met het snoeihout van de knotwilg kan je eenvoudig zelf zo’n schoonheid kweken.

 

 

 

Zoek een paar mooie rechte takken uit met een lengte van 2,5 tot 3 meter. Zaag de bovenkant van de tak af op de gewenste hoogte die je toekomstige boom moet krijgen. Maak in de onderste 80 cm. wat beschadigingen in de schors, dit bevordert de wortelgroei. Met een grondboor maak je dan een gat van ca. 80 cm. diep, hierin steek je de wilgentak. Druk de aarde goed aan rondom de tak zodat deze stevig staat. In het voorjaar loopt de tak uit, laat alleen de jonge scheuten aan de top staan en rits de rest van de tak af. De grond mag niet uitdrogen, geef indien nodig water. De eerste jaren elk jaar knotten en daarna om de 2 jaar.


 

Tekst en foto’s: Anneke Beemer

 

 

 

Start nieuwe voorbeeldtuin

Door José Kruithof

We zijn begonnen!

Stel je voor; je hebt je opgegeven voor de actie Steenbreek en jouw voortuin wordt geselecteerd als ‘winnende’ voorbeeldtuin…… Leuk! Er werd in nauw overleg een ontwerp gemaakt voor onze voortuin van ca. 9 m2, klimaatvriendelijk dus regenwater ‘opvangen’, groen én passend bij onze smaak! Tot zover geen vuiltje aan de lucht.

 

 

 

Deze week zijn we gestart met de werkzaamheden; om te beginnen was het écht stenen breken en -dikke- wortels kraken! Onze hele voortuin lag vol met trottoirtegels, deze zijn inmiddels allemaal afgevoerd samen met zo’n 15 kruiwagens met grond! Zodoende zitten we nu ongeveer op trottoirniveau en krijgen we een beetje zicht op hoe het zou kunnen gaan worden. Dit maakt ook dat we het oorspronkelijke plan nog een beetje gaan aanpassen omdat het mooier lijkt….

 

Afgelopen weekend direct even gaan kijken naar lavasplit, dit gaat onze bodem bedekken, we zijn er wel enthousiast over! Mooi in combinatie met het staal en beton in het ontwerp met daarnaast mooie klimaatvriendelijke eigenschappen; poreus dus neemt water op en filtert het waarna het weer teruggegeven wordt aan de aarde in plaats van aan het riool……

 

De volgende klus is het maken van een betonnen bak die als een soort wadi gaat fungeren, we gaan de bak zelf proberen te gieten in een vooraf gemaakte mal, spannende klus waar we de volgende keer meer over kunnen vertellen en laten zien!

Eetbare tuin

 

Eten uit je eigen tuin staat momenteel volop in de belangstelling. Eetbare gewassen kun je op veel plaatsen kweken. In je eigen moestuin, maar ook in je tuin achter het huis in combinatie met sierplanten. Een venkel staat prachtig tussen andere sierplanten! Maar je kunt er ook voor kiezen om groente en fruit te kweken in plantenbakken, manden, potten of in een oude zinken teil.

 

Workshop Start je Moestuin door Buitenkans | Aart Hartog
Olmenlaan 8 Leusden
zaterdag 21 september van 09.30 tot 12.00 uur
locatie: Werkplaats, Olmenlaan 8 in Leusden
kosten  €49,-  incl. koffie/thee en startpakket
Aanmelden kan hier

Biodiversiteit

Als je daarbij te werk gaat met een aantal principes uit de permacultuur (tuinieren zonder spitten, zorg voor een beschermende laag van bodembedekking en diversiteit) dan bespaar je jezelf veel moeite en uiteindelijk krijg je een gezonde bodem en een rijke oogst!

 

Positieve bijwerkingen

Waarom je eigen eetbare planten kweken?  Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het goed en gezond is om te doen.

Aan de slag

Als je start met het kweken, begin dan met wat je lekker vindt en makkelijk is om te kweken. Zo voorkom je teleurstelling. Een kruidenplant in de vensterbank kan al een mooie start zijn. Naast groenten kun je er ook voor kiezen om fruit te gaan kweken. Van een mooie eetbare haag kun je niet alleen heerlijk oogsten, maar is ook prachtig om te zien.

Heb je belangstelling voor een workshop ‘Start je -permacultuur- moestuin’, geef je dan snel op!

 

 

Steenbreek: Eveline haalt de tegels uit je tuin

 

Steenbreek is gestart in 2015 door een stadsecoloog uit Groningen die het niet meer kon aanzien dat alle tuinen betegeld werden. Daarom actie: tegels eruit, planten erin. En nog belangrijker, mensen vertellen waarom het belangrijk is. Inmiddels zijn 130 gemeenten aangesloten bij Steenbreek, meerdere Waterschappen, provincie Overijssel. En er wordt veel onderzoek gedaan door o.a. Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Environmental Research en Hogeschool Van Hall Larenstein. https://www.operatiesteenbreek.nl/

 

Ik lever graag mijn bijdrage aan Steenbreek. Ben zelf gek op groen en buiten zijn. Ontwerp en onderhoud natuurlijk tuinen. Toen ze me in Leusden benaderden voor Steenbreek, twijfelde ik ook geen moment. Inmiddels ben ik bij meer gemeenten betrokken en help o.a. bij het opstarten van Steenbreek.

 

 

 

De kracht van Steenbreek is wat mij betreft dat het gaat om concrete acties. Niet eindeloos overleggen maar gewoon doen. Op die manier kan je met elkaar de verstening stoppen en weer ruimte bieden aan groen.

Even voorstellen: lid ‘netwerk Steenbreek’ Marieke van der Zeijden

 

In mijn jeugd woonde ik in een klein dorp, in een huis met een ruime groene tuin met ruimte om te ravotten. Ik denk dat daar ergens een zaadje is geplant voor de liefde voor groen. Nu ik al langere tijd in de stad Amersfoort woon, dringt het belang voor een groene omgeving en wat het met mij doet steeds meer door: Rust, inspannen en voldaan ontspannen kijkend naar bloeiende planten en de insecten die daarvan leven, genieten, vitaliteit, koelte, creativiteit, ontdekken en ja soms ook frustratie bij grote droogte/dode plantjes.

 

 

Een leuke ontdekking was dat zelfs in mijn kleine voortuin het afkoppelen van de regenpijp van het riool en opvangen van het regenwater in een wadi mogelijk was. Planten water geven uit de regenton voelt toch anders dan de kraan aanzetten.

 

In 2017 rolde ik vanuit mijn rol bij Duurzaam Amersfoort Zuid – een bewonersinitiatief – het netwerk Operatie Steenbreek in.Afgelopen 2 jaar heb ik veel Amersfoorters ontmoet op diverse wijkfeesten, (rommel)markten waar ik namens Operatie Steenbreek/Lekker in je Tuin aanwezig was om te praten over het belang van wateropvang/-infiltratie en groen in de tuin. Dat is één van de activiteiten die ik doe: praten over klimaatvriendelijkheid en vertellen wat men zelf kan doen: kleine ingrepen hebben al effect!

 

Een leuk voorbeeld is dat ik onlangs een zakje bloemenzaad uitdeelde aan een buurvrouw. Ze heeft een kleine, zo goed als versteende binnentuin. Na enige tijd ontstond er een bloeiend stukje tuin waar bijen en insecten op af kwamen. Daar kwamen weer musjes op af. De buurvrouw geniet er nu zo van, dat ze meer bloeiende planten in de tuin heeft gezet. Wat woorden en een paar zaadjes al kunnen doen.

 

Ambassadeurs gezocht

Het blijkt dat op een positieve manier kennis verspreiden en erover praten helpt. Hoe meer mensen erover praten hoe beter. Vandaar dat er dit jaar meer aandacht is voor het werven van vrijwillige ambassadeurs voor Operatie Steenbreek Amersfoort. Onlangs hadden we een eerste bijeenkomst met 8 mensen. Het doel was te horen hoe zij klimaatvriendelijkheid ervaren en welke activiteiten bij hen passen om de boer op te gaan in Amersfoort. Voorbeelden die genoemd werden: een buurtactie opzetten om boomspiegels te beplanten en daarna de tuinen; via de school van de kinderen klimaatvriendelijk tuinieren onder de aandacht brengen; uit liefde voor eigen tuin te praten over klimaatvriendelijkheid en een folder te overhandigen. Allemaal zaadjes!

Graag breiden we het aantal ambassadeurs uit. We nodigen je uit je aan te sluiten en zo te helpen het ‘tuinvirus’ te verspreiden en Amersfoort groener te maken. Aanmelden kan via info@lekkerinjetuin.nl.

 

Aarbeien stek je in juli & augustus

 

Elk jaar krijgen de aardbeienplanten vanaf eind juni van die mooie lange slierten met nieuwe plantjes eraan. De belofte voor volgend jaar.
Na ongeveer 3 jaar gaat de productie van de aardbeienplanten achteruit. Door elk jaar de jonge planten te stekken zorg je voor jonge aanwas van heerlijke aardbeien uit eigen tuin.

 

 

Nu is de tijd om in actie te komen en de uitlopers te steken. Dat kan door ze in een met grond gevuld potje te doen en daar verder wortel te laten schieten. Als ze eenmaal goed wortel hebben geschoten knip je het plantje los van de moederplant en kun je ze op hun toekomstige plek zetten. Het beste is om het eerste plantje, diegene die het dichtst bij de moederplant zit, als nieuwe plant te nemen. De rest knip je af en kan op de composthoop.

 

Vanaf juli en ook nog in augustus kun je de nieuwe aardbeien plantjes op hun definitieve plek zetten.
Dat wordt genieten volgende zomers van vers geplukte aardbeien. Zo vinden wij ze het lekkerst!

 

Serai Bressers – www.eetjetuin.nl

Regenton plaatsen

 

Met een regenton-vulautomaat tussen regenpijp en regenton vang je maximaal de regen op in je regenton. De vulautomaat voorkomt dat bij hevige regenval de regenton overstroomt. De vulautomaat sluit zich dan vanzelf en voert de rest van het regenwater af via de regenpijp.

Tips bij het kiezen van een regenton:

  • kies een regenton met een zo groot mogelijke inhoud, des te meer regen kan je opvangen en hergebruiken in je tuin.
  • er zijn veel verschillende varianten regentonnen te koop, van houten (wijn)vat, kunststof regenton tot een smalle regenwaterschutting. Kijk wat het best past in je tuin.
  • zorg er voor dat de regenton aan de bovenzijde is afgesloten om o.a. muggenlarven te voorkomen
  • leeg de regenton voor de winter, door vorst en ijs kan de regenton beschadigen
  • wanneer er voldoende ruimte is in de tuin is kan je een overloop maken naar bijv. een grindkoffer of wadi. Zo verdwijnt er nog minder regenwater in het riool.

 

Klik hier (pdf download) voor de interactieve afkoppelfolder van Het Waterschap Vallei en Veluwe.
 

Afbeelding: Deze regenton van de familie van Vulpen in Hoogland heeft inmiddels een groendak, lees hier alles over deze voorbeeldtuin.

De Verrijdbare Schutting

 

Al eens gedacht aan een natuurlijke schutting samen met je buren? Een mooie oplossing vind je in ons steenbreek netwerk bij de Buurjongens https://buurjongens.eu/. Niet overal is het mogelijk of handig om tegels uit je tuin te halen, denk bijvoorbeeld aan het terras. Om desondanks toch een stukje natuur op je terras te creëren, hebben de Buurjongens de Verrijdbare Schutting ontworpen. Zet deze vol met nectarhoudende planten, zo heb je toch weer een vierkante meter mobiele natuur ontwikkeld.

 

 

Tip om egels in je tuin te krijgen

Egels hebben behoefte aan een groot leefgebied om voedsel te zoeken, zoals slakken. Daar kun jij simpel mee helpen door je tuin toegankelijk te maken. Een opening van ongeveer 15 x 15 cm aan de onderkant van je tuinafscheiding is al voldoende als egel-toegang. Je kunt een klein stukje aan de onderkant van je schutting afzagen of het geheel iets hoger ophangen. In de schuttingen van de Buurjongens zitten dit soort openingen bijvoorbeeld onder een plantenvak. En o wee als daar een kikker, merel of muis gebruik van maakt.

 

Klik hier voor de website en blog van de Buurjongens.

 

Zomerfrisse salade met tuinbonen, fijne tuinkruiden en geitenkaas

 

Zonder onze netwerkpartner Zinnenprikkelend hadden we deze mooie website niet gehad, tijd om ze eens in het zonnetje te zetten! Ralph en Suzanne runnen samen dit creatieve bureau en hebben een voorliefde voor de eetbare (moes)tuin. De seizoensproducten dienen als basis voor smakelijke gerechten en worden sfeervol gefotografeerd door Suzanne. De beelden worden gebruikt voor klanten in de foodsector of voor één van hun eigen sites (oogstuiteigentuin.nl, foodstock.nl) of het bijbehorende online magazine Oogstfestijn.nl. In Oogstfestijn magazine komt de liefde voor het moestuinieren, inspirerende locaties, natuurlijke producten en lekker eten bij elkaar, onder de noemer ‘Maak een feest met wat de natuur je geeft’.

 

Lunchen met deze warme dagen

Wil je smaakvol maar licht lunchen. Maak een frisse groene salade met verse tuinboontjes, longkruid en andere kruiden uit de moestuin en garneer het met geitenkaas of ricotta en een kruiden-dressing.

 

Het volledige recept en vele andere seizoens recepten kan je hier lezen.

 

TIP: Salie, munt en oregano zijn fijne kruiden en zalig in vele gerechten. Ze mogen eigenlijk niet ontbreken in je moestuin. Let wel op dat de kruiden niet doorschieten, met dit mooie warme weer staan ze snel in bloei. Vooral de salie kan dan erg verharden. Knip de bloemen er bijtijds uit. En gooi ze uiteraard niet weg, maar gebruik ze om er een lekkere kruidenolie van te maken of als decoratie in een gerecht. Erg smakelijk en het ziet er meteen feestelijk uit ”

 

Suzanne Paap
zinnenprikkelend oogstuiteigentuin.nl

Tuintipavond voor bewoners van De Ganskuijl

Onlangs zijn de bewoners van de Ganskuijl in Amersfoort ‘getrakteerd’ op een avondje tuintips, aangeboden door woningcorporatie De Alliantie. Vooraf werd het belang van een groene tuin aan de bewoners uitgelegd en vervolgens werd er een ronde gedaan langs diverse tuinen van bewoners uit de wijk. Tuinprofessional Anneke van Hooglands Groen tuinen en Monique van de tuincommissie legden uit dat het niet moeilijk hoeft te zijn om te tuin te vergroenen. Anneke gaf tips welke sterke planten goed zijn te gebruiken in de tuin en bovendien nog eens makkelijk in onderhoud zijn. Zo hoeft het onderhoud van een groene tuin niet veel meer tijd te kosten dan dat van een betegelde tuin.

 

Groen maakt je wijk aantrekkelijker en prettiger om in te wonen. Daarnaast is een groene tuin beter voor het klimaat, het regenwater kan makkelijker wegzakken in eigen grond en planten helpen mee om je stad of wijk koel te houden tijdens warme dagen.

 

De Stadamersfoort schreef er een leuk artikel over.

 

 

Foto’s iris v.d. Doelen (Alliantie)

Groei&Bloei afdeling Amersfoort en omstreken bestaat honderd jaar

We delen als leden van deze vereniging allemaal de liefde voor bloemen en alles wat met bloemen, struiken, bomen en groen te maken heeft.
We zijn eigenlijk schilders van de tuin: letten op de kleuren, de bladvormen, de groeiwijzen.
Samen vormen ze een prachtig geheel en het liefst willen we dat de tuin alle seizoenen mooi is.
Ook combinaties van planten, zoals een clematis met een roos, of een clematis door een struik.
We zijn nooit uitgeleerd. Daarom gaan we overal naar tuinen kijken. De laatste jaren is daar Duurzaamheid en Operatie Steenbreek bij gekomen. Tegels eruit en planten erin. Het regenwater moet weg kunnen. We hopen nog jarenlang te kunnen genieten van de tuin.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden, meldt je dan aan voor de nieuwsflits van de G&B

En kijk voor een handige snoei ABC op onze site.

 

 

 

Ans van Maanen
Voorzitter Groei& Bloei Amersfoort.
www.amersfoort.groei.nl

SMIR. Zero Waste Lifestyle | Store & Hub

 
Misschien ken je de zussen van hun blog of boek ‘Het Zero Waste Project’. Ze leven sinds 2014 zero waste (met zo min mogelijk afval dus) en willen iedereen laten zien hoe leuk, makkelijk en stijlvol dat eigenlijk is. Sinds kort is er SMIR. Dit is een plek voor inspiratie, een hub, een kenniscentrum en een plek waar mensen met interesse in duurzaamheid, zero waste of een bewuste levensstijl samenkomen. Dat betekent dat er in SMIR ook regelmatig interessante events, toffe workshops en inspirerende trainingen worden aangeboden. Binnenkort nemen er tuinambassadeurs plaats voor gratis geveltuin advies!
 
Contactpersonen: Nicky en Jessie Kroon

 

Bekijk website

Binnenstad Bewoners Netwerk

 
Het Binnenstad Bewoners Netwerk – BBN – bestaat uit actieve, betrokken bewoners van de binnenstad (Stadskern en Zonnehof). De BBN werkgroep ‘Groen’ heeft al eerder succesvolle initiatieven ontplooid op het gebied van geveltuinen en plantenruilbeurzen.
 
Contactpersoon: Johan Riemersma

 

Bekijk website

Tuinman 3.0

 
Guido van Beek is Tuinman 3.0 één van de regenwatercoaches in Amersfoort. Hoe maak je je tuin klimaatvriendelijker? Ik kom het je graag vertellen.
 
Contactpersoon: Contactpersoon Guido van Beek

 

Bekijk website

Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort

 
Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort, is de grootste ondernemersvereniging van de historische binnenstad en zet zich actief in voor een vitale economische binnenstad door ondernemers te faciliteren, ondernemers te verbinden en projecten uit te voeren die hieraan bijdragen. In het kader van de bloemdecoratie in de binnenstad levert de OBA aan de geveltuinen een gratis vlinderstruik.
 
Contactpersoon: Maikel Gijzen
 
Bekijk website

Amersfoort kleurt oranje deze Koningsdag

fleur je eigen (gevel)tuin op met planten zoals hier afgebeeld.

De standplaats is halfschaduw / volle zon. Pyracantha (vuurdoorn) is bedoeld voor plaats tegen schutting of muur (geveltuin). Planten bovenin zijn het hoogst, onderin het laagst. (Foto’s o.a. van Modeste Herwig)

De zomers worden warmer en droger, denk eens aan halfverharding voor het bestraten van je tuin!

In het begin van het tuinseizoen is het een goed moment om even stil te staan bij de indeling van je tuin. Kijk eens waar je bestrating heb liggen en of je die niet kan vervangen door een mooi beplante border of door waterdoorlatende materialen. Grind of split is goedkoop, makkelijk te plaatsen en als het in een stabilisatie mat of honingraatplaat ligt goed te belopen en sterk genoeg voor een auto.

 

 

Op een zitplek op split, die in vele kleuren verkrijgbaar is zit je lekker in een groene tuin en regenwater kan makkelijk de grond in zakken.

 

  Tekst en foto’s Elke Blänsdorf

 

Aanmeldformulier geveltuin historische binnenstad Amersfoort

 

Met dit formulier geef je je interesse door voor de geveltuinen actie voor de historische binnenstad. Dit is onder voorbehoud want we weten nog niet zeker of deze volgend jaar weer georganiseerd wordt. Jouw gegevens worden alleen gebruikt om contact met je op te kunnen nemen over het verdere verloop van deze actie en praktische informatie over de geveltuinen plantdag.

 

Naam*
Adres*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Om mee te doen met deze actie moet je op de hoogte zijn van de regels en mogelijkheden van jouw toekomstige geveltuin. De spelregels kan je hier lezen.

Voldoet uw gevel aan de spelregels*

Water in je Tuin

3 groene tips voor wateropslag en droge voeten

 

Vang regenwater op in een (tijdelijke) vijver in een iets dieper gelegen deel van je tuin.
Sluit een regenton aan op je regenpijp, gratis water voor je plantjes!
Het regenwater van je dak kan ook onder de grond opgevangen worden.

Download alle groene tips

Groen in je tuinZon in je tuinLekker in je tuinWater in je tuin

Lekker in je Tuin

3 groene tips voor een lekkere aangename tuin

 

Geniet van je tuin met bloemen en planten waar vlinders en vogels op af komen..
Vervang tegels door groen of gebruik waterdoorlatende bestrating zoals grind.
Lekker genieten in een makkelijk te onderhouden groene tuin, met planten op de juiste plek.

Download alle groene tips

Groen in je tuinZon in je tuinLekker in je tuinWater in je tuin

Zon in je Tuin

3 groene tips voor een koele en aangename tuin

 

Onder een boom zit je heerlijk koel op een hete zomerdag.
Hitte in je tuin kun je voorkomen door je tegels te vervangen door groen.
Met klimplanten blijft de zuidelijke gevel lekker koel, gratis airco in huis!

Download alle groene tips

Groen in je tuinZon in je tuinLekker in je tuinWater in je tuin

Groen in je Tuin

3 groene tips voor een biodiverse-tuin

 

Plant bloeiende struiken, bloemen en bessenstruiken om te genieten van vlinders, insecten en vogels.
Voorkom onkruid met de juiste beplanting, kies voor een onderhoudsvriendelijke groene tuin.
Maak een groen dak op je huis of schuurtje, een mooi gezicht en binnen blijft het lekker koel.

Download alle groene tips

Groen in je tuinZon in je tuinLekker in je tuinWater in je tuin

Stadstuintje aantrekkelijk voor dieren

Leusderkwartier

 

In deze stadstuin staan veel verschillende bloeiers en twee boompjes. Fijn om in te zitten en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels.

 

Allerlei verschillende planten en boompjes

Meer groen en minder tegels

Minder tegels, meer ruimte voor planten & een grintstrookje

 

Tuinvogelconsulent

 
Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming Nederland helpen met een advies op maat bij het inrichten van een vogelvriendelijke tuin

Wilt u iets doen voor vogels in uw tuin of op uw balkon? Of wilt u een meer natuurlijk schoolplein met ook ruimte voor vogels, maar weet u niet waar te beginnen?
Vraag het aan een tuinvogelconsulent van Vogelbescherming Nederland! Zij geven een persoonlijk advies, toegesneden op uw wensen en mogelijkheden. In Amersfoort en omgeving zijn drie deskundige vrijwilligers van Vogelbescherming actief. Vind op onze website een tuinvogelconsulent bij u in de buurt.
 
Contactpersoon: Ien Holman
 

Bekijk website

Lustoord klein en fijn

Schothorst

 

Waterfonteintje met steen, veel groen en bloeiende planten voor de bijen en vlinders.

 

Veel groen en afwisselende beplanting

Meer groen en bloeiers, weinig tegels

Waterfonteintje, waterbuffer door veel planten

 

Bloeiende planten voor de bijen en vlinders

Zielhorst

 

Bloembak en potten, bloeiende planten

Veel groen en weinig tegels

Waterbuffer door planten en struiken

 

Intieme groene tuin met wateropvang

Schothorst

 

Bij dit hoekhuis is resultaat van intiemere tuin, meer groen en wateropvang. En toch nog voldoende plek voor parkeren van de auto.

 

Struiken & meer ruimte voor planten

Meer groen en minder tegels

Minder tegels, meer ruimte voor planten & grint ipv tegels

 

Wilde Planten

Soesterkwartier

 

Wij genieten van (bloeiende) planten, kruiden en zelfs ’n kleine moestuintje. Als erfscheiding: voornamelijk haagbeuken. (1 houten schutting ivm
N-wind).

 

Mix van boom, struiken, veel wilde planten (laag), bolgewassen, een kruidenhoekje en moestuintje

Meer groen + schaduw

Opvang boom, struiken en planten ipv tegels

 

Voortuin Ruigenhof

Zielhorst, Ruigenhof

 

Meer groen, minder tegels

 

 bloembak & meer ruimte voor planten

 meer groen en minder tegels

 minder tegels, meer ruimte voor planten & boomschors ipv tegels

 

Zinnenprikkelend

 

Suzanne Paap en Ralph Koridon zijn de stuwende krachten achter zinnenprikkelend | sensitieve communicatie. Vanuit de gedachte: “Communicatie is het laden van emoties en het prikkelen van de zintuigen” bouwen wij aan bestaande brands en ontwerpen nieuwe identiteiten & concepten.

 

Contactpersoon: Ralph Koridon

 

Bekijk website

Stichting Elisabeth Groen

 

Elisabeth Groen – een stadspark voor en door bewoners. Stichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering
van het Inrichting en Beheerplan voor een groene inrichting van het ziekenhuisterrein Elisabeth.
De Stichting bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Interesse? klik op de knop “Bekijk website”

 

Contactpersoon: Lia Bouma

 

Bekijk website

Kwekerij van Houtum

 
In ons familiebedrijf werken wij al ruim 20 jaar op ecologische wijze. Dit doen we zonder bestrijdingsmiddelen. We doen dit niet vanuit een economisch perspectief, maar vanuit een logische beredenering dat op die wijze de sterkste en gezondste plant gekweekt kan worden. Op onze biologische kwekerij kweken wij vaste planten in de buitenlucht. Daarnaast is er een ruime selectie van biologische kruiden en rozen. Ook kunt u bij ons terecht voor beplantingsadvies en biologische producten ter verbetering van uw bodem.
 
Contactpersoon: Reinier van Houtum

 

Bekijk website

Veelzeijdig!

 

Onder de vlag van Veelzeijdig! organiseert Marieke van der Zeijden wat er te organiseren valt voor duurzame projecten. Steekwoorden: creatief in het bedenken van acties, oplossingen, uitvoeren en verbinden van mensen en initiatieven.

 

Contactpersoon: Marieke van der Zeijden

 

Bekijk website

Charlot Luiting Ontwerp

 

Charlot Luiting is grafisch vormgever en illustrator, ze ontwerpt logo’s, icoontjes, websites, beeldmerken of complete huisstijlen, geeft vorm aan (digitale) boeken, flyers, kaarten, folders, magazines, brochures, een catalogus, jaarverslag of belettering.
Charlot heeft de huisstijl van Lekker in je Tuin ontworpen!

 

Contactpersoon: Charlot Luiting

 

Bekijk website

Bio kultura

 
Biologisch tuinieren met Bio-Kultura
Wij maken biologische potgrond, tuinaarde en compost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Een potgrond om uw planten op het balkon en het terras van de perfecte voeding te voorzien. Een tuinaarde om de borders in uw (moes)tuin op te hogen en om al uw planten in te laten groeien. En een organische mestcompost die u ieder voorjaar over de bodem kunt strooien als voeding voor een heel seizoen.
 

 
Bekijk website

Buitenkans

 

Contactpersoon: Eveline Beukema

 

Bekijk website

Biologischeplanten.nl

 
De biologisch gekweekte vaste planten en kruiden van kwekerij van Houtum zijn ook online te bestellen! Kijk hier rond voor achtergrondinformatie en een overzicht van alle planten en kruiden voor in je tuin of op je balkon. Kom ook eens langs op de prachtige locatie in het Langbroekeweteringgebied tussen Driebergen en Doorn in.
 
Contactpersoon: Marcelle van Houtum
 
Bekijk website

Bewoners033

 

Er komen steeds meer bewonersinitiatieven in Amersfoort. Meer en meer burgers zijn bereid zich in te zetten voor bij voorbeeld de leefbaarheid in hun wijk. Bewoners033 is er onder meer voor bedoeld om al deze initiatieven overzichtelijk weer te geven, per thema en per wijk. Iedereen die bij een initiatief betrokken is of er een start, kan dat op deze site plaatsen, een oproep doen, om steun en vrijwilligers vragen en iets aan de agenda toevoegen

 

Contactpersoon: Lia Bouma

 

Bekijk website

De Buurjongens

 
De Buurjongens worden gelukkig van buiten zijn en zich te laten verrassen door de natuur, hoe klein ook. Hoe diverser de omgeving, hoe meer kans op leuke ontdekkingen. Tegelijkertijd zien we in Nederland zoveel saaie, recht-toe-recht-aan schuttingen dat we dachten: daar is een hele wereld te winnen. Laten we daar eens wat aan gaan doen!
Lees hier het blog van Max

 
Contactpersoon: Maarten Mulder

 

Bekijk website

IVN Amersfoort

 

IVN Amersfoort en omgeving is actief in het gebied Amersfoort, Hoevelaken, Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel. Het is ons doel, om zoveel mogelijk mensen de natuurwaarden dicht bij huis te laten ontdekken en beleven. En dat kan al beginnen in een groene, bio diverse en klimaatbestendige tuin. Laat je inspireren door de voorbeelden en mogelijkheden op deze site!

 

Contactpersoon: Ruud Corduwer

 

Bekijk website

Samenspel-Natuurlijk

 
Natuurhealing is een speelse, creatieve werkvorm in de natuur. Je gebruikt al je zintuigen en verbindt je hoofd met je hart en met je handen. Doe je mee? Het brengt je meer voldoening, verbinding, zin, creativiteit, rust, inzicht, meer ruimte in je hoofd en ontspanning in je lijf. Ik heb er veel zin in om je te ontmoeten.
 
Contactpersoon: Magda Bannink

 

Bekijk website

Hooglands Groen tuinen

 

Anneke Beemer van het bedrijf Hooglands Groen tuinen ontwerpt tuinen voor zowel particuliere als bedrijfstuinen. Zij is gespecialiseerd in ontwerp, aanleg en onderhoud van beplantingen. Wil je meer leren over het onderhoud in eigen tuin? Ook dan kan je bij Hooglands Groen tuinen terecht. Meer informatie over tuincoaching en ‘samen tuinieren’ is te lezen op mijn website.

 

Contactpersoon: Anneke Beemer

 

Bekijk website

Molinia

 

Het ontwerp bureau van Elke Blänsdorf is gespecialiseerd in het ontwerp van biodiverse en kleurrijke beplantingen onder ander voor waterberging in wadi’s. De klimaatvriendeljike tuinen van Molinia zijn soortenrijk, insectenvriendelijk en vaak aangevuld met eetbare planten. Molinia kan over alle technische mogelijkheden voor waterberging en infiltratie informeren en adviseren.

 

Contactpersoon: Elke

 

Bekijk website

De Tuintekenaar

 

Contactpersoon: Tim

 

Bekijk website

Waterschap Vallei Veluwe

 

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Door de afvoer van hemelwater af te koppelen van het riool, komt het schone regenwater niet meer in het riool terecht. Het regenwater komt direct beschikbaar voor uw tuin. Meer weten? Bekijk onze afkoppelfolder: https://indd.adobe.com/view/0df3cec2-f328-409c-ab9e-d7d5ba5518cb

 

Contactpersoon: Dimitri van Dam

 

Bekijk website

Max tuinen

 

Maxtuinen is een allround groenadviesbureau met speciale aandacht voor natuur en klimaat. Hierbij kan het om een enkele vierkante meter gaan of om hectares, en alles daartussenin. Max werkt voor gemeentes, provincies, waterschappen, instanties, organisaties, instellingen, projectontwikkelaars, bedrijven, werkgroepen en particulieren. Specialiteit: de “mission impossible”.

 

Contactpersoon: Max

 

Bekijk website

JetteJ Natuurlijk Creatief

 
Ik ben JetteJ; creatieve en leergierige vrouw met een enorme passie voor tuinen, de natuur en vormgeving.
Met veel liefde en plezier verzorg ik het ontwerp, advies en onderhoud van tuinen en speelnatuur.
 
Contactpersoon: Jette Jongerius

 

Bekijk website

De groene verdieping

 
De Groene Verdieping is het samenwerkingsverband van Anneke Beemer en Max Griebling voor het klimaatbestendig maken van particuliere en bedrijfstuinen in de gemeente Amersfoort. Anneke en Max hebben alle twee een eigen groenbedrijf en bundelen in dit samenwerkingsverband hun krachten.
 
Contactpersonen: Anneke en Max

 

Bekijk website

Groei&Bloei

 
Houd je van tuinieren en doe je er veel aan om je tuin of balkon steeds mooier te maken? Bij ons kun je kennis opdoen over alles wat groeit en bloeit.

We organiseren allerlei activiteiten, zoals lezingen, workshops en excursies – toegankelijk voor iedereen, met korting voor leden. Ieder jaar is er een voortuinkeuring, een plantenruilbeurs en een open tuinenmiddag.
 
Contactpersoon: Ans van Maanen

 

Bekijk website

Steenbreek Amersfoort

 
Is jouw tuin of balkon klaar voor het veranderende klimaat? De stortregens die steeds vaker voorkomen en het bestraten van de tuin is geen goede combinatie. Het water stroomt direct het riool in en draagt bij aan overstromingen, maar ook de plantjes komen vaker droog te staan. Operatie Steenbreek promoot de tegels uit de tuin en het groen er in.
 

Contactpersoon: Sandra Sijbrandij

 

Bekijk website

Gemeente Amersfoort

 
In Amersfoort hebben groene verenigingen, ondernemers in het groen, tuinontwerpers, de gemeente en het waterschap hun krachten gebundeld om samen zo veel mogelijk stenen in Amersfoortse tuinen te vervangen door groen of door waterdoorlatende bestrating.
 
Contactpersoon: Brigit Kuipers

 

Bekijk website

Coöperatie 033GROEN

 
Coöperatie 033GROEN werkt aan méér betekenisvol groen in Amersfoort. Zelf aan de slag met een groen project of een idee in jouw buurt? Wij werken samen met bewoners, maatschappelijke organisaties, gemeente en bedrijven. Neem eens een kijkje op onze website en neem gerust contact op!
 

Contactpersoon: Edgar van Groningen

 

Bekijk website

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een bijenpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een zonpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties

 

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een regentonpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling met de data / tijden wanneer je het pakket kan ophalen (en betalen) bij Ranzijn Tuin & Dier Amersfoort: De Zonnecel 12, Amersfoort.

 

Wil je hulp bij dit pakket of wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem dit kan tegen een geringe meerprijs geregeld worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties:

Gefeliciteerd, je staat op het punt om een schaduwpakket te bestellen!

 

Geef onderstaand je gegevens op en binnen 2 werkdagen ontvang je van ons de bevestiging van je bestelling en de instructies hoe je je bestelling kunt betalen.

 

Na betaling ontvang je binnen 5 werkdagen van ons een e-mail dat je het pakket op kunt halen. Het pakket ligt dan klaar bij ‘Zussen van Zelf’: Oude Fabrieksstraat 14 (De Nieuwe Stad) Amersfoort.

Bij deze e-mail vind je informatie over hoe je het pakket kunt aanplanten/installeren. Deze informatie ontvang je ook bij het pakket zelf.

 

Wil je graag dat je bestelling bezorgd wordt, geen probleem deze kan tegen een geringe meerprijs geleverd worden. Hiervoor ontvang je apart een offerte.

 

Naam*
E-mail:*
Telefoon:*
-

Wens je hulp of advies bij je bestelling, vink hieronder dan ook de gewenste optie(s) aan. Je ontvangt van ons hiervoor dan een offerte.

Extra opties